Szénszálas lamellák

szénszálas lamellák
Alkalmazási lehetőségek

A szénszálas lamellák, olyan innovatív építőanyagok, amelyek széles körben alkalmazhatók az épületszerkezet megerősítéséhez. 

Az épületszerkezetek megerősítéséhez, legyen szó feszített vasbetonról, acélszerkezetekről vagy fa szerkezetekről, a szénszálas lamellák széles körben alkalmazhatók. Ezek a lamellák segítenek megnövelni az épületek teherbírását és stabilitását, anélkül, hogy a szerkezeti magasságot jelentősen megváltoztatnák.

Az évtizedeken át használt épületszerkezetek idővel megerősítésre szorulnak. A vasbeton szerkezetek megerősítésére számos eljárás áll rendelkezésre, melyek közül az egyik, a szénszálas lamellák felragasztása. A szénszálas anyagok sok területen bizonyították már megbízhatóságukat.

A szénszálas lamellák egyik kiemelkedő előnye, hogy minimális hőtágulást mutatnak, és ellenállnak a korróziónak. Ez lehetővé teszi, hogy gazdaságos és minőségi megoldások szülessenek az épületszerkezetek megerősítése során az építészet számos területén.

A szénszálas lamellák gyorsan és egyszerűen telepíthetők, ami idő- és költségmegtakarítást eredményez az építőipari projektek során. A gyors telepítés lehetővé teszi az épületek hamarabb használatba vételét.

Környezetbarát megoldás, mivel a lamellák könnyűek és tartósak, csökkentik az épületek karbantartási igényeit, és hosszú élettartamot biztosítanak. Ezáltal csökkentik az anyagpazarlást és a környezeti terhelést.

A szénszálas lamellák vékony szerkezete és könnyű kialakítása lehetővé teszi az esztétikus és modern megjelenésű szerkezetek kialakítását, amelyek nem zavarják az épület eredeti kinézetét.

A szénszálas lamellák alkalmazási lehetőségei:

A szénszálas szerkezetmegerősítő rendszerek a szerkezetek teherbírását és ellenállását javítják, valamint növelik a következő helyzetekben:

Terhek növekedése esetén:

 • Födémek, gerendák, tartószerkezetek és hidak hasznos terheinek növekedésekor
 • Nehéz gépek beépítésekor
 • Rezgőmozgást végző szerkezetek esetén
 • Az épület használati módjának megváltozásakor

Rekonstrukció és helyreállítás:

 • Az eredeti építőanyagok elöregedésekor
 • Betonacél korrodálódásakor
 • Balesetek, például jármű ütközés, földrengés vagy tűz esetén

Működőképesség és tartósság javítására:

 • Alakváltozások csökkentésére, beleértve lehajlást és repedések méretének csökkentését
 • Vasalás feszültségcsökkentésére
 • Földrengés elleni teherbírás javítására

Szerkezeti rendszer megváltozásakor:

 • Falak és/vagy oszlopok eltávolításakor
 • Födém és fal részek eltávolításakor, nyílások kialakításakor

Tervezési hibák javítása:

 • Nem megfelelő méretű vagy típusú szerkezeti elemek alkalmazása
 • Megnövelt teherbírás földrengés, ütközés, robbanás stb. esetén
 • Tervezési vagy kivitelezési hibák javítására, például hiányos vagy nem megfelelő vasalás vagy vasalási mélység esetén
A szénszálas lamellák előnyös tulajdonságai:

Korrózióállóság: a szénszálas lamellák nem rozsdásodnak vagy korrodálnak, ellentétben a hagyományos acél erősítőkkel. Ez a tulajdonság különösen fontos tengerparti vagy agresszív környezetekben.

Nagy szilárdság: kiemelkedő szilárdságot nyújtanak a megerősített szerkezetek számára.

Kiváló tartósság, ellenáll a dinamikus terhelésnek: a lamellák hosszú távon is megtartják tulajdonságaikat és ellenállnak a dinamikus terheléseknek.

Tetszőleges szállítási hossz, nem szükséges toldani: rugalmas hosszúságuk lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjanak a projekt igényeihez.

Csekély szerkezeti vastagság, egyszerűen elkészíthető lamellakeresztezés: vékony profiljuk könnyen beilleszthető az épület szerkezetébe.

Könnyen szállítható (tekercsekben): a szállítás egyszerű és költséghatékony.

Könnyű súly: nagyon egyszerű beépítés, különösen fej feletti (ideiglenes megtámasztás nélküli) munkálatoknál. A könnyű súly és egyszerű telepítés időt és költségeket takarít meg.

Több rétegben alkalmazható: a megfelelő felületi előkészítés után a lamellák könnyen alkalmazhatók.

A szénszálas lamellák további előnyei:

A szénszálas lamellák számos előnnyel rendelkeznek az épületszerkezet megerősítésére, és különböző alkalmazási területeken kiválóan teljesítenek. Ezek az innovatív építőanyagok hozzájárulnak az épületek tartósságához és stabilitásához, miközben csökkentik az építőipari projektek költségeit és időigényét.

A födémek megerősítése speciális terület

A födémek az épület teherhordó részei, és azokat alulról és felülről is meg kell erősíteni, ami jelentős változásokat eredményezhet az épületben. A födémek anyaga és kialakítása széles skálán változhat.

A vasbeton födémek megerősítésének számos módja létezik, például az acéllemez alsóöv megerősítése vagy a szénszálas megerősítés. Az alátámasztásokra a legjobb megoldás a szénszálas lamellák alkalmazása, amelyeket akkor célszerű alkalmazni, amikor a szerkezeti magasságot nem lehet növelni.

 A szénszálas lamellák rugalmassága lehetővé teszi az egyenetlen felületeken való alkalmazását, és akkor is használhatók, amikor a megerősítést két irányban kell elvégezni. Ezenkívül a szénszálas lamellák átvezethetők egymáson keresztül, ami megkönnyíti az alkalmazást, anélkül, hogy növelné a szerkezeti magasságot.

A parkolóházakban különösen nagy problémát okozhat a befolyó víz vagy a járművek által behordott víz és hólatyak. Ezek a helyiségek gyakran ki vannak téve a korrózió veszélyének, és ha az acélbetétek megsérülnek, elveszíthetik teherbíró képességüket is. A szénszálas lamellák használata az ilyen helyeken szinte elengedhetetlen. A szénszálas lamellák nagy szilárdságot, gyors alkalmazást és rövid várakozási időt biztosítanak. Ezek segíthetnek a padlótáblák repedéseinek szélességének csökkentésében és azok megerősítésében.

Szénszálas lamellák
Referenciák

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.