Beton korrózió védelem

A vasbeton a modern világ építőanyaga. A szakszerűen előállított vasbeton rendkívül hosszú élettartalommal rendelkezik, ha a beton erősen lúgos tulajdonságának köszönhetően, a betonacél megfelelő korrózió védelemmel van ellátva. De a helytelen kivitelezés, a túlterhelés és az egyéb külső környezeti hatások komoly károsodást okozhatnak.

Mit jelent a karbonátosodási folyamat?

A széndioxid a betonban lévő mésszel reakcióba lépve kalcium karbonáttá alakul át, aminek a lúgtartalma igen magas, ezzel a korrózióvédelmet gyakorlatilag kiiktatja. Gyenge betonminőség vagy túl vékony betonfedés esetén a karbonátosodási front rövid idő alatt a betonacélig hatol, ezzel beindítva a korróziós folyamatot, a rozsda képződését.

A betonkárosodásokat az alábbi külső hatások és építési hiányosságok okozzák:
A beton korrózióvédelem lehetséges módjai
Gyengén agresszív környezetben a betont primer védelemmel látjuk el:
Közepesen és erősen agresszív környezetben már a szekunder védelmet alkalmazzuk a beton korrózió védelem érdekében:
Mi okozza a beton korróziót?

A betonkárosodásokat jellemzően az alábbi külső hatások és építési hiányosságok okozzák:

  • karbonátosodás a levegő széndioxid hatására
  • savas füstgázok
  • erős olvasztósó igénybevétel
  • túl vékony betonfedés
  • gyenge betonminőség
  • mechanikai túlterhelés

A beton korrózióját, tönkremenetelét több tényező is befolyásolja: a tömörség, a cement mennyisége, minősége, illetve az sem elhanyagolható, hogy milyen töltőanyag frakció tölti ki a kötőanyag (cement) közötti teret, illetve milyen tisztaságú a folyami homok és kavics.

A beton esetében a legtöbb problémát a rossz technológia, vagyis a nem megfelelő minőségű cement vagy a nem megfelelő mennyiség, illetve az elégtelen tömörítés okozza. A beton felületén vagy belső szerkezetében repedések keletkeznek és a bejutó víz, főként télen, amikor a repedésekben meg is tud fagyni, a beton gyors tönkremeneteléhez vezet.

A másik nagy technológiai probléma a beton kötése közbeni nem megfelelő utókezelés, pl. elmarad a beton folyamatos locsolása. Ilyenkor a túl gyors száradás miatt száradási repedések alakulnak ki. A repedésekbe pedig könnyedén bejut a víz és a beton rövid időn belül tönkremegy.

Szennyvízzel terhelt beton felületek esetén a bakteriális korrózió is jelentős károkat okoz, mivel ebben az esetben a felületek elsavasodása miatt a cement elgipszesedik, szerkezete meggyengül. Ráadásul a beton szilárdságát növelő betonacélokhoz is bejut és az ott létre jövő fémkorrózió térfogat növelő hatása, a beton elemek megrepedezését, gyors tönkremenetelét okozza.

Az épületszerkezet és műtárgyjavítás során az épület vagy a műtárgy életkora és jelenlegi állapota meghatározza, hogy milyen mértékű és típusú beton korrózióvédelem, illetve javítások szükségesek. Régebbi építmények esetén gyakran több megerősítési intézkedésre van szükség. Azonban a rendszeres karbantartás és javítás hosszú távon költséghatékonyabb, mint új műtárgyak építése.

A műtárgyjavítás és az épületszerkezet karbantartás olyan terület, ahol az előzetes tervezés, a szakértői tudás és a minőségi anyagok alkalmazása egyaránt létfontosságú. Azok az épületek és műtárgyak, amelyeket gondosan karbantartanak és javítanak, hosszú éveken keresztül biztonságosan és hatékonyan szolgálják a közösséget, és a felhasználókat.

Beton korrózió védelem
Referenciák

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.