Élelmiszeripari műgyanta bevonat

Élelmiszeripari műgyanta padlóburkolat

Az élelmiszeripar területén számos előírásnak és szabálynak kell megfelelni. Ezen szabályok és előírások általában a padlózat megfelelő burkolására is kitérnek. A higiéniai szempontok alapján, ugyanis nem mind egy, hogy mi van a lábunk alatt. A porzás és az egyéb fertőzés veszélyek elkerülése végett a padlózatnak könnyen tisztíthatónak, víz- és vegyszerállónak, hősokk állónak és esetlegesen csúszásmentesnek kell lennie. Az élelmiszeripari műgyanta bevonatok az említett kritériumoknak mind-mind megfelelnek, a gazdaságos és gyors kivitelezés mellett.

Milyen szempontok alapján válasszuk ki az élelmiszeripari műgyanta bevonatot?
Száraz környezetben történő gyártás esetében az alapkövetelmények:
Nedves környezetben történő gyártás esetében az alapkövetelmények:
Hűtés esetében, a műgyanta bevonat alapkövetelményei:

Mind a három esetben a higiéniai és biztonsági feltételeken felül, az esztétikai megjelenés is kellemes, bár nem ez az elsődleges szempont.

Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete (Európai Parlament 852/2004/EK számú élelmiszerhigiéniáról szóló rendelet) a HACCP irányelvekkel összhangban szabályozza és ellenőrzi a környezeti biztonságot, számos szigorúbb higiéniai követelmény bevezetését tartalmazza és az élelmiszeripai eljárások és gyártás során alkalmazott bevonatok vonatkozásában magas követelményszintet ír elő.

Az alábbi élelmiszeripari területeken ajánlott a műgyanta padlóburkolat alkalmazása:
 • élelmiszer-tartósító ipar,
 • halfeldolgozó ipar,
 • vágóhidak,
 • húsfeldolgozó üzemek
 • sütőipar,
 • cukorgyártó, és csomagoló ipar,
 • tésztaipar,
 • borászati üzemek,
 • italgyártó üzemek (sör-, gyümölcslé-, szénsavas italok),
 • ásványvíz palackozó üzemek,
 • kiskereskedelmi forgalmazó, és csomagolóipar,
 • hűtőházak.
A műgyanta padlóburkolatok előnyei az élelmiszeriparban

A magas szintű, legújabb technológiájú műgyanta alapú termékek alkalmazásának köszönhetően gyorsan és biztonsággal kivitelezhetők a padlóburkolatok, melyek megfelelnek az élelmiszeripar által támasztott követelményeknek:

Keménység és tartósság: jó rendkívül ellenállók és tartósak. Képesek ellenállni a kopásnak, ütődéseknek és a vegyszereknek, ezért ipari létesítményekbe, kórházakba és laboratóriumokba is kiválóan alkalmas. Ellenáll a gépi szállítások, mint targoncák és raklapemelők okozta folyamatos koptatásnak és ütésszerű terheléseknek is.

Magas vegyi ellenállóképesség a savakkal, átlagos vegyszerekkel, vérrel, tejjel, borral és különböző italokkal szemben.

Csúszásmentes felület: az élelmiszeriparban használt műgyanta padlóburkolat csúszásmentes tulajdonságokkal rendelkeznek, ami kiváló biztonságot nyújt, például a vizes és olajos területek bevonásánál.

Porózus mentes felület, melyen sem az olaj, sem a folyadékok nem tudnak áthatolni, (pl. autószerelő műhely)

Hézagmentes felület alakítható ki a felhasználásával, így a szennyeződések, baktériumok nem tudnak hol megtelepedni. A teljesen sima felület annak köszönhető, hogy az élelmiszeripari műgyanta padló nem tartalmaz fugát. Vagyis a kivitelezéskor a hordozó felületre öntéssel kerül a burkoló anyag még folyékony állapotban, és csak az aljzaton köt meg véglegesen.

Ellenáll a gyakori és számottevő mértékű hősokk-hatásoknak (pl. hűtőház, konyha)

Könnyű karbantartás: könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. Általában elég egy nedves törlőkendő vagy mop használata a tisztításhoz.

Allergiabarát: mivel a műgyanta burkolatok sima, nem porózus felületet képeznek, kevés por és allergén gyűlik meg rajtuk. Ezért allergiások és asztmások számára is ideális lehet. (pl. kórházak, vegyi üzemek stb)

A műgyanta padló kivitelezésének főbb lépései:
 1. Felmérés: alaposan fel kell mérni a meglévő felületet, hiszen ez dönt a további munkafolyamatokról és arról is, hogy pontosan milyen anyagra lesz szükség a műgyantázáshoz. Meg kell határozni a kötőanyag fajtáját, majd fel kell mérni az aljzat állapotát. Ezután következhet a felület előkészítése.
 2. Portalanítás, alapozás: az aljzatról el kell távolítani a port. Erős szennyeződések esetén előfordulhat, hogy el kell bontani a felső betonréteget, utána pedig pótolni kell azt.
 3. Aljzat kiegyenlítés: a mechanikai hatások és a hőváltozás eredményeképpen a beton megrepedhet, ezért az így keletkezett hézagokat ki kell tölteni a megfelelő anyaggal. Szintkülönbségek sem maradhatnak a felületen, az egyenetlenségeket is kezelni kell.
 4. Impregnáló alapozó alkalmazása: eltömíti a pórusokat és segít szilárdabbá tenni a felület felső rétegét. Olyan alapozót célszerű használni, ami elősegíti a további rétegek tapadását.
Élelmiszeripari műgyanta bevonat
Referenciák

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Kapcsolatfelvétel

Ingyenes ajánlatkérésért vegye fel velünk a kapcsolatot!