Vízzáró szigetelés: műgyanta és cement alapú

vízzáró szigetelés, műgyanta és cement

A vízzáró szigetelés elengedhetetlen az épületek számára, annak érdekében, hogy hatékonyan védjék azokat a nedvesség különböző formáitól. A megelőzés ebben az esetben is könnyebb, mint az utólagos javítás. Ez a típusú szigetelés a talajban lévő nedvességtől, a csapadékoktól és az üzemi, vegyi és egyéb szerves folyadékok káros hatásaitól hivatott megvédeni az épület szerkezetét.

Milyen tényezők határozzák meg a vízzáró szigetelés módját és fajtáját?

Figyelembe kell venni:

Vállalkozásunk kent bevonati rendszerű cement- és műgyanta bázisú vízzáró szigetelések kialakításával foglalkozik.

A kenhető szigetelés egy rugalmas vízszigetelő bevonat, amely gyakorlatilag minden felülethez tapad, mint például beton, természetes és mesterséges kő, gipszvakolat, tégla, betonfalazó blokkok és más hasonló felületek.

Hol alkalmazzunk műgyanta alapú vízzáró szigetelést?

Könnyű felvitelének köszönhetően, alkalmazása rendkívül egyszerű és gyors.

Hol alkalmazzunk cement alapú vízzáró szigetelést?

A kenhető cement bázisú szigetelések felvitelekor figyelembe kell venni a szigetelendő felület tulajdonságait, környezeti hatásait. Más és más típusú anyagot kell alkalmaznunk a fagynak, olvasztó sónak és tűz esetének kitett felületek esetében.

A vízzáró szigetelés módszerei

Az épület szerkezetének védelmében két megközelítést különböztetünk meg a vízszigetelés esetében: a pozitív és negatív vízszigetelést. Mindkettő célja, hogy megakadályozza a víz bejutását egy adott felületre vagy szerkezetre, de módszerük és funkciójuk eltérő.

Pozitív vízszigetelés:

A pozitív vízszigetelés azt jelenti, hogy a vízszigetelő réteget az adott felület külső oldalán helyezik el, hogy megakadályozzák a víz behatolását a szerkezetbe vagy a helyiségbe. Általában az épületek külső felületein vagy szerkezetein alkalmazzák, mint például a tetőkön, külső falakon vagy alapozásokon.

Előnyök:

  • Hatékonyan megakadályozza a víz behatolását a szerkezetbe.
  • Külső elhelyezkedése könnyen ellenáll az időjárási hatásoknak és mechanikai igénybevételeknek.

Hátrányok:

  • A külső réteg sérülése vagy leromlása esetén jelentős javítási munkákat igényelhet.

Negatív vízszigetelés:

A negatív vízszigetelésnél a szigetelő réteget az adott szerkezet belső oldalán vagy a víz bejutásának lehetséges forrásánál helyezik el, hogy megakadályozzák a víz belső területekre való bejutását. Belső felületeken, például fürdőszobákban, pincékben vagy vízszivárgások forrásánál alkalmazzák.

Előnyök:

  • Előnyös, ha a külső szerkezet módosítása nehéz vagy drága lenne.
  • Könnyebben hozzáférhető és javítható, mivel belső helyzetben van.

Hátrányok:

  • Kevésbé hatékony a külső környezeti hatások ellen, mint például az időjárás vagy a mechanikai igénybevételek.
A vízszigeteléshez használt anyagok és technikák igen változatosak

Cement alapú bevonatok különböző adalékanyagokat tartalmazhatnak, mint például polimer adalékok, melyek javítják a tapadást, rugalmasságot vagy a vízállóságot. Ezáltal alkalmazhatók kültéri falak, alapozások vagy nedves helyiségek szigetelésére.

Műgyanta alapú bevonatok általában poliuretán, epoxi vagy akril anyagokra épülnek. Rugalmasak és rendkívül erősek, így ideálisak tetők, padlók vagy más felületek szigetelésére, ahol fontos a keménység és a vízállóság kombinációja.

Hibrid bevonatok: néha a fenti két anyag különböző arányú kombinációit használják, egyesítve a két anyag előnyeit, mint a szilárdság és a rugalmasság.

A hidraulikus kötésű bevonatszigetelések jól alkalmazhatók a kültéri és beltéri hidegburkolatok alá, valamint lapostetők és kültéri szerkezetek csapadékvíz elleni szigetelésének felújításakor. Ezek a rendszerek nem csupán hatékonyan védik az épületeket a nedvességtől, de ideálisak a talajszint alatti régiókban is, ahol a talajpára, talajnedvesség és talajvíz elleni védelem kiemelten fontos. Az ilyen típusú bevonatokat számos más felhasználási területen is alkalmazhatjuk: például hajlatok, élek, csőátvezetések és hézagok megerősítésére, mechanikai védelmének biztosítására vagy akár repedésmentes aljzatok létrehozására. A réteges felhordás esetén szövetbetétes erősítést is alkalmazhatunk, hogy még hatékonyabb és tartósabb védelmet érjünk el.

Előnyei:

  • Tartós és ellenálló: ezek a bevonatok hosszú távon is ellenállnak az időjárási hatásoknak, mint a nedvesség, UV-sugárzás és hőmérséklet-ingadozások.
  • Vízálló: az anyagok fő előnye a kiváló vízállóság, ami védi a szerkezeteket a nedvességtől és a nedves környezetből eredő károktól.
  • Szilárd és rugalmas: a hibrid megoldások a szilárdságot és a rugalmasságot egyesítik, így a bevonatok ellenállóak, de mégis rugalmasak maradnak.

Az alkalmazás előtt mindig fontos azonban megfelelő előkészítést végezni és a gyártó utasításait betartani a legjobb eredmény érdekében.

Vízzáró szigetelés: műgyanta és cement alapú
Referenciák

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.